Blogberichten

  Overzicht

Categorieën

CSRD richtlijn voor duurzaamheids­rapportage vanaf 2024

Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Transitie naar een duurzamere economie heeft invloed op alle aspecten van het bedrijfsleven. Duurzaamheid gaat niet alleen over milieu-gerelateerde onderwerpen zoals CO2-uitstoot of vervuiling, maar ook over sociale aspecten zoals goede arbeidsomstandigheden en een veilige werkomgeving.

Als gevolg van de EU Green Deal is in 2022 door de Europese Commissie de CSRD-richtlijn aangenomen. Deze richtlijn verplicht grote ondernemingen om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu in een duurzaamheidsverslag of ESG rapportage. De rapportageplicht wordt vanaf 2024 gefaseerd ingevoerd:

Duurzaamheidsrapportage 2024

Er is een Europese standaard ontwikkeld, de ESRS, voor het opstellen van het duurzaamheidsverslag. Ook worden voorgeschreven stappenplannen aanbevolen vanuit de beroepsgroepen SRA en NBA. Deze zijn bedoeld voor grote ondernemingen.

In juli 2024 wordt een vrijwillige ESRS standaard verwacht voor middelgrote en kleine ondernemingen. Hoewel die rapportageplicht vrijwillig is, nemen steeds meer mkb-bedrijven zelf initiatief om te verduurzamen en er over te rapporteren. Ook kan er druk worden uitgeoefend vanuit de keten, wat betekent dat grote ondernemingen duurzaamheidseisen kunnen stellen aan hun kleinere klanten en leveranciers.

AccountAble werkt samen met milieu-adviesbureau Eco-Math om rapportage over duurzaamheid voor het mkb mogelijk te maken.

Lees meer over duurzaamheidsverslaggeving en berekening van de CO2 footprint bij AccountAble.

10 mei 2024 |
Algemeen  |
CSRD richtlijn voor duurzaamheids­rapportage vanaf 2024